Lees hier de verhalen van onze collega's!

Waarom ben je gastouder geworden?

Ik kan mijn eigen dagen indelen. Als ik over twee weken bijvoorbeeld vakantie wil, is dat mogelijk als ik het goed afstem met de ouders. Natuurlijk doe ik dat eerder dan twee weken van tevoren, maar het is fijn dat die flexibiliteit er is. Ik ken sommige ouders inmiddels al zo lang, dat dit makkelijk af te spreken is met elkaar.

Mijn werk is echt mijn passie. Ik neem nooit veel vrij, omdat ik mijn werk ook écht heel leuk vind. Ik heb veel verschillende kinderen, allemaal met een eigen karakter en eigen zorgvraag. Ieder kind heeft een eigen verhaal. Het geeft mij voldoening om kinderen te laten groeien en opbloeien. Dat vind ik echt geweldig! Ik verdiep mij ook in de materie. Zo heb ik een kindje wat doof is, waarvoor ik met de hulp van de ouders gebarentaal heb geleerd.


Wanneer is er een match?

Goede communicatie is het belangrijkst, dat zeg ik al bij de kennismakingsgesprekken. Ouders moeten blij en tevreden zijn met de informatie die ik verstrek. Er moet dus wel een klik zijn. Gelukkig is het nog maar één keer voorgekomen in de 7 jaar dat ik gastouder ben, dat die klik er niet was.

 

Kennismakingen worden vanuit het gastouderbureau georganiseerd, zij kijken welke gastouder er het beste bij je wensen past. Dit is een baan waarbij ik vaak mijn intuïtie gebruik; veel kijken en luisteren. Daardoor zit ik met veel van de ouders op één lijn. Ze weten wat ze aan mij hebben en hebben daarom bewust voor mij gekozen. 

Majorie

Gastouder

Wat is het voordeel van gastouderopvang?

Soms zitten kindjes niet op hun plek bij de BSO. Of is er iets aan de hand waardoor ze niet opbloeien op de kinderopvang. Soms is het te druk, overweldigend en minder ‘huiselijk’. Als gastouder kun je inspelen op die specifieke behoeften van kinderen. Gastouderopvang kan ook flexibel ingezet worden. Dit heb ik een tijdje gedaan, maar inmiddels heb ik allemaal vaste dagen. Rondom vakanties is ook meer flexibiliteit mogelijk en de kindjes worden dan aan huis gebracht. Andere dagen haal ik ze op van school. Ook is gastouderopvang kleinschalig. Op een dag vang ik maximaal 6 en minimaal twee kinderen op.

 

Hoe ervaar je het contact met Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen?

Die ervaar ik als heel goed. Als ik iets nodig heb, kan ik via WhatsApp een berichtje sturen en dan wordt dat snel opgepakt. Ik kan altijd bij ze terecht. Bijvoorbeeld als ik even wat moeite heb met het openen van de online planning of ik heb informatie nodig uit de documenten van de kinderen. Dan bel ik even. Maar ik heb ze niet vaak nodig, over het algemeen gaat alles goed.

Een tijdje terug kregen we een leuke workshop over koekjes bakken vanuit Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen. De workshop was gericht op gezonde voeding. We kregen een hele tas met ingrediënten en zelfs een weegschaal mee. Ik heb veel zin om hiermee aan de slag te gaan met de kinderen, ik weet zeker dat ze allemaal graag meehelpen met bananenkoekjes bakken. Wanneer ik aangeef dat ik vaker wil deelnemen aan workshops speciaal voor gastouders, dan wordt daar ook naar geluisterd. Zo leer je allemaal van elkaar.

 

Waarom zou je een baan als gastouder aanbevelen?

Ik werk van 14.30 tot 18.00 uur. De rest van de ochtend en begin de middag kan ik doen wat ik wil. Wanneer ik de kinderen ophaal, kijk ik eerst even hoe ze zich voelen. Vervolgens kan ik zelf invulling geven aan de activiteiten. Wanneer ik behoefte heb aan wat meer ondersteuning hierin, dan kan ik altijd mijn collega’s van Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen daarover contacteren.

Ik zie het mezelf nog zeker jaren doen. Ik leer heel veel van kinderen; geduld, herhalen, sparren met de ouders. Veel ouders geven aan dat ze blij zijn dat ze bij mij zitten. ‘Mijn kind komt vrolijk naar huis.’ Daar doe ik het voor! Ik heb altijd voor een baas gewerkt. Ik begon als klasassistente op de basisschool, daarna werd ik peuter juf. Ik heb dus altijd al met kinderen gewerkt. Voor mij voelt het goed om gastouder te zijn. In mijn eigen habitat, met veel vrijheid, dat voelt heel fijn.

Wil jij ook gastouder worden? Of wil je meer weten? 

Neem dan contact op met onze collega's van het gastouderbureau!

 

Hoe ben je begonnen?

Ik ben 24 jaar geleden begonnen bij een Peuterspeelzaal Philippine. Na 9 jaar ben ik overgestapt naar Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen waar ik nu ongeveer 15 jaar werk. Ik ervaar een sterkere ondersteuning van de organisatie. Dit stelt me in staat om me te concentreren op waar ik goed in ben. En dat is zorgen voor de kinderen. In de loop der jaren zijn de regels complexer geworden, maar veel wordt voor ons geregeld. Vanuit de GGD zijn er regels, en vanuit de organisatie krijgen we de structuur aangeleverd om hieraan te voldoen.

 

Hoe is de samenwerking met collega’s?

We zijn een zelfsturend team. Onze solidariteit is hoog. We staan voor elkaar en begrijpen elkaar, wat zorgt voor een open werksfeer. Het voelt als mijn tweede familie.

 

Kun je ook persoonlijke groeien bij Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen?

Ik ben begonnen met twee ochtenden per week als hulpjuf, maar heb kunnen groeien. Nu werk ik vijf ochtenden en een middag in de BSO. Als voorleescoördinator ben ik betrokken bij projecten zoals voorleesontbijt en de Kinderboekenweek. We stimuleren ouders om voor te lezen en hebben zelfs een minibibliotheek geopend. En we hebben ook een taal ondersteuningsproject en werken we met de methode 'Uk en Puk', die de kinderen helpt zich voor te bereiden op groep 1. Ik heb de vrijheid om dingen uit te proberen en van fouten te leren. Die openheid en vrijheid zijn essentieel in mijn werk. De klik met mijn locatie en de waardering vanuit kantoor zijn cruciaal voor mij. 

 

 

Hoe 

Sandra

Ervaren pedagogisch Medewerker 

 

Er is een goede communicatie en korte lijnen, wat enorm helpt. Ik heb zelfs aangegeven dat ik meer uitdaging wilde, en mijn wensen zijn serieus genomen en meteen opgepakt!

 

Waarom is werken bij de kinderopvang voor jou zo mooi?

Je moet echt een hart hebben voor dit werk. Het is ongelooflijk belonend om een kind te zien groeien en zonder achterstand naar groep 1 te zien gaan. Dat zijn de momenten waarvoor je het doet. Soms werk je met kinderen die meer aandacht en zorg nodig hebben. Ik zie geen moeilijke kinderen; ik zie kinderen met verschillende zorgbehoeften. En als ik extra ondersteuning nodig heb, is die er.

 

Hoe ziet jouw ideale pedagogische collega eruit?

Mijn ideale collega zie ik als een specialist van het kind. Het werk gaat verder dan knutselen en voorlezen. Het is essentieel om echt te begrijpen wat er in elk kind omgaat. Dan ben je voor mij een echte pedagogisch medewerker.

 

 

Heb jij net als Sandra hart voor het werken met kinderen? 

Neem dan contact met ons op!

 

Hoe ben je in het BBL-traject terecht gekomen?

Mijn oudste dochter zit in groep 1. In de zomer kreeg ik een nieuwsbrief van haar school en daar werd gemeld dat er een vernieuwd BBL-traject als. Meteen heb ik me aangemeld! Vervolgens werd ik uitgenodigd op hoofdkantoor waar ik een korte pitch moest voorbereiden. Iedereen met interesse mocht ook een keer op het Scalda komen luisteren om meer kennis op te doen over het traject. Ik was ontzettend blij om te horen dat ik geselecteerd was.

 

Hoe ziet het traject eruit?

Je gaat elke vrijdag naar school van half 9 tot 4 uur bij Scalda in Terneuzen. Je hebt verschillende vakken die gericht zijn op kinderactiviteiten en baby’s en daarbij heb je Engels en rekenen als extra vakken. Je doet alles versnelt dus je moet wel inzet tonen. Je doet een opleiding van 4 jaar in 2 jaar. Je krijgt opdrachten die je op je werkplek moet uitvoeren en met die opdrachten leer je meteen weer meer over de locatie en werkzaamheden. Learning by doing dus. Je leert op je werk waardoor je minder in die theorie moet duiken en de opdrachten vul je eigenlijk ook in op je werk. Als je 4 uurtjes in de week in je vrije tijd ervoor gaat zitten, houd je het goed bij. 

 

 te begrijpen wat er in elk kind omgaat. Dat onderscheidt een echte pedagogisch medewerker.

Demelsah 

Pedagogisch Medewerker in opleiding

Write some awesome text here, totally customizable.

Wat heb je echt nodig om te kunnen werken in de kinderopvang?

Je moet zorgzaam zijn. Het leuk vinden om met de kinderen aan de slag te gaan en een bijdrage te leveren aan hun ontwikkeling. Er komt wel echt meer bij kijken, het is niet alleen maar spelen met een kind. Je moet ze ook helpen en troosten of bijvoorbeeld naar problemen kunnen kijken en daar een oplossing voor kunnen bieden. Op de opvang, maar ook om de ouders te helpen. Je helpt echt een gezin. Door de voldoening die ik daaruit krijg heb ik er echt een passie voor.

Kan natuurlijk wel eens heel druk zijn, maar iedereen helpt elkaar heel goed. Als team sta je echt voor elkaar. Je kan het ook altijd even aangeven, dan krijg je even ruimte en rust en denken ze mee voor een oplossing, ze doen daar echt wat mee.

 

Hoe is het traject tot zover voor je bevallen?

We hebben samen gekeken wat voor mij de dichtstbijzijnde locatie was, zo ben ik begonnen bij het Gabbertje in IJzendijke. Ik had meteen een goede klik met het hele team. Ze waren heel open en de sfeer was meteen gezellig. Het voelt comfortabel, als een vriendengroep. Verder mocht ik meteen overal meehelpen en werd ik bij betrokken. Het is tot nu toe alles wat ik gehoopt had en meer. Ik ben blij dat ik deze stap gemaakt heb.

 

Hoe zie je de toekomst voor je?

Het liefste op de dreumes groep. Ik heb nu aangegeven wat ik de leukste groep vind en daar gaan ze zeker rekening mee houden. Eigenlijk heb ik al best wel veel stappen gemaakt in korte tijd. Ik had niet verwacht dat het zo snel zou gaan, maar ik heb echt het gevoel dat ik daar al een jaar werk, want het gaat allemaal natuurlijk. Ik zit gewoon op mijn plek en zie mezelf dit de komende 10-20 jaar zeker doen bij de Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen en bij het Gabbertje.

 

Zou je het anderen adviseren om ook de stap te wagen?

Ik heb thuis 2 kindjes, het huishouden, maar de opleiding is zeker te doen. Je moet wel echt de motivatie hebben en het leuk vinden, dan lukt het! Je kunt altijd bij iedereen terecht, ook bij Kelly (afdeling P&O). Verder worden er ook bijeenkomsten gegeven voor nieuwe medewerkers. Hier leer je meteen bij wie je moet zijn voor je vragen. Er is een hele open cultuur op kantoor en op de locaties. Ik zou iedereen adviseren die net zoals ik altijd deze droom heeft gehad het absoluut te proberen.

 

Waarom moeten ze dit proberen bij de Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen volgens jou?

Ze hebben zoveel locaties en dus ook zoveel mogelijkheden. Je kan meer met de kinderen doen en bezig zijn en ondernemen zonder dat je tijd kwijt bent aan administratie zoals bij een particuliere kinderopvang. Daarvoor doe je dit werk natuurlijk niet. Het leeft bij ons echt dat het kind centraal staat en je ziet ook dat ze hier meer met de kinderen doen. Zo organiseren ze meer activiteiten. Stel een ouder komt met een vraag over aantal uren of groep dan kan je dat doorgeven aan kantoor en dan pakken zij het verder op. Jij kan dan weer je focus op de kinderen leggen. Ook voel ik me heel erg gewaardeerd door collega’s op locatie en kantoor.

 

Heb jij interesse om als zijinstromer een BBL opleiding te starten met ons? 

Neem dan contact op zodat wij in gesprek komen met jou. 

 

Helaas gaan we in februari 2024 niet van start met een nieuwe groep, 

maar wij houden een wachtlijst bij met iedereen die geïnteresseerd is.

 

Vacature Pedagogisch Medewerker

Locaties

45 locaties 

door heel Zeeuws-

Vlaanderen

Dienstverband
Vaste uren

Salaris

€2385 - €3192

Kom ook werken bij een van 

onze leuke teams!